Mina vitamin- och mineralvärden

Jag har ingen som helst utbildning inom medicin, kost eller liknande och se därför inte detta som medicinsk rådgivning eller rekommendation.

Mina vitamin- och mineralvärden har jag undrat över länge och nu har jag äntligen låtit analysera mitt blod. Det visade sig att jag var inom rekommenderade spann för allt jag testade mig för men det finns rum för förbättring.

Jag är ingen storkonsument av vitaminer eller mineraler eftersom att jag känner till att det är ohälsosamt att ha för höga nivåer. Med det sagt har jag ätit framförallt D-vitamin (D3), men också järn och magnesium i lägre dos.

Det senaste halvåret har jag tagit inte mer än 20 µg/v D3 och nästan obetydligt magnesium. Testet gjordes alltså nästan helt utan att ha tagit kosttillskott den senaste tiden, bortsett från D3.

Resultatet var som sagt normala nivåer för allt jag testade, men nära botten av rekommenderade spannet för B12, D3, järn, natrium och zink. Ganska bra, är min slutsats. Jag äter förmodligen rätt bra kost.

Men för att optimera ökar jag nu D3-dosen lite och börjar äta låg dos av B12, järn och zink. Syftet är att vara en pigg och stark människa i allmänhet men också förstås att prestera inom idrott.

Lite torr text. Vi piggar upp med en bild från mitt liv som swimrunartist.

Tidigare idag i Sandholmarnas naturreservat, Tyresö. Foto: Tomas Granberg.

Kommentera