SUM 2018

Sörmland ultra går i Stockholm, är nästan 50 km långt och igår var det femte året i rad som jag sprang SUM. Det är en blandning av stig, grusväg och asfalt med en del kupering.

Jag hade stora förhoppningar när jag 2016 sprang på 4:01 och inte tryckte det var så jobbigt. Men sen blev det förkylning och lerig stil året efter, vilket gav 4:06. Det var nog ändå en jämnstarkt med året innan, med tanke på förutsättningarna. I år var det perfekta förhållanden så jag trodde i min naivitet att 4-gränsen skulle falla men det blev bara 4:07! Oförklarligt ändå tills jag tittade i kalkylbladen.

Träning de tre månaderna innan SUM detta år: 11,2 h/v konditionsträning varav 61,8 km/v löpning. 2017: 12,4 h/v konditionsträning varav 100,6 km/v löpning. Med konditionsträningen menas här löpning, simning eller cykel. I år har jag fokuserat mer på simning innan ÖTILLÖ och bytte en del löpning mot cykling efter ÖTILLÖ, då jag också tror att luften lite gick ur mig mot slutet av säsongen. Redan på Solvalla Swimrun kände jag att det fattades lite power i steget mot slutet.

Vi lever och vi lär. Men det är klart, hade jag inte satsat på simningen innan ÖTILLÖ så hade det nog inte gått lika bra. Och vi gjorde bra ifrån oss där. Jag har gjort flera lyckade tävlingar i år och några sämre. Detta var ingen katastof men en varning att ta på allvar angående att hålla volymen uppe. För min del gäller det att ha koll på nyckeltalen. Om jag inte jobbar mot volymmål så är risken stor att jag missar dem.

Nästa försök blir November Ultra Trail Södertörn. Jag vill springa snabbare än året innan och har sex veckor på min att komma upp på banan igen.

Hur som helst var det en trevlig tävling som alltid. Tack till Jan-Erik Ramström och de andra som arrangerar och arbetar med tävlingen! Och tack för sällskapet Dennis Inspiro Löfving, som jag sprang nästan hela loppet med.

Energiplanen funkade iaf spotless:

  • Frukost: havregrynsgröt, en Snickers och en energibar.
  • Softflask med två Dextrosol och 200 mg koffein med från start. Fyllde på den med vatten vid stationer. Det var ganska varmt.
  • Runt 20-25 km där det var tunt med stationer åt jag två Dextrosol och stoppade ner en tablett till med 200 mg koffein i softflasken.
  • Sista 20 km åt jag tre gels jämt över tiden.
  • Samt någon bit banan och bulle från stationer.
Andreas vid 34 km.
Andreas vid 34 km.

Kommentera