Enkeltröskel

Möter hösten med vännerna i Tyresta nationalparks brandområde.

Dubbeltröskel, med bröderna Ingebrigtsen som förebilder, har blivit ett omtalat och populärt träningsupplägg för ambitiösa löpare. Meningen med dubbeltröskel är att elitlöpare ska kunna få in mer kvalité genom att hålla sig under den mjölksyranivå där återhämtningstiden blir betydligt längre. Att det är just dubbla tröskelpass på samma dag är också för att det sliter mindre att dela upp det än att köra allt i ett långt pass. På så vis får man in så mycket löpning i hög fart som möjligt, vilket är kärnan i detta upplägg. Som bonus kommer också att skaderisken minskar då tröskelpassen är något skonsammare än intervallpass i högre fart.

Hur applicerar man detta på amatörer? Istället för att utgå från att det ska vara två tröskelpass på samma dag tror jag att man bör utgå från grundidén att det ska vara så mycket relativt skonsam tröskelträning som möjligt. En elitlöpare tål mycket väl 150 km/v varav 80 km i tröskelfart eftersom att de har många år av hög träningsmängd och hård löpning i kroppen. En amatör som springer 80 km/v varav 20 km hårt kan mycket väl bli så pass sliten av dubbla tröskelpass att grundidén med upplägget går förlorad. Då kan “enkeltröskel” men fler tröskelpass per vecka vara en god motsvarighet till elitens dubbeltröskel, och skapa den förbättring i uthållighet som är målet med upplägget.

Stensjön — hjärtat i Tyresta nationalpark.

“Tröskel” i tröskelpass har att göra med den ansträngning vid vilken kroppen börjar producera mer “trötthet” än den kan ta hand om. Över tröskeln lever man så att säga på lånad tid. För att mäta tröskeln använder eliten en laktatmätare. Att mäta mjölksyrenivån ger en god indikation om en persons tröskel, som också varierar utifrån t.ex. tid på dagen och alstrad trötthet från föregående dagar.

För en amatör kan det te sig lite överambitiöst att ta blodprov mellan 2000-m-intervallerna varför möjligvis puls kan vara ett alternativ att gå efter. Eller bara uppskattad ansträngning, vilket kan vara gott nog. En erfaren löpare kan känna ganska bra var den lägre tröskelansträngningen är. Det ska vara ganska hård träning men kom ihåg att grundidén samtidigt är att minimera återhämtningstiden så att löparen så snart som möjligt kan genomföra nästa tröskelpass. Don’t overcook.

Åva i utkanten av Tyresta nationalpark.

Vår swimrunsponsor Extfin vill passa på att tipsa om privatsparare.se, en ny tjänst för att jämföra aktiemäklare. Svenskarna är internationellt sett mycket aktiva som aktiesparare, men vilken mäklare är egentligen billigast när man jämför courtage, grundavgift, växlingsavgift m.m. för den faktiska handeln på olika marknader? Mäklarkalkylatorn på privatsparare.se kan ge de svenska aktiespararna svaret.

Jag vill också passa på att tipsa om min lagkompis Tomas Granbergs coachingverksamhet.

Kommentera